top of page

Terapi  Nedir ?

​

Terapi, bireylerde bulunan psikolojik hastalıkları, davranış bozukluÄŸu, negatif tutumlar ve psikosomatik yakınmaları azaltmak, onları ortadan kaldırmak amaçlı psikoterapist ve danışan ile yürütülen süreçtir. Ayrıca, psikolojik rahatsızlıkların yanı sıra bireyin iyilik halinin saÄŸlanması hedefiyle de terapi yapılabilmektedir. Bireysel olgunlaÅŸma, büyüme zaman zaman bireyi zorlu süreçlere sokabiliyor. Bu durumlarda uzman bir psikolog yardımı almak hem bu sürecin kolay atlatılması için hem de kiÅŸinin yaÅŸam kalitesinin yükselmesi için çok önemlidir.

Psikolojinin babası olarak adlandırılan Freud, “terapi bir konuÅŸma tedavisidir” demektedir. KiÅŸi kendi içinde meydana gelen çatışma halini çözümlemek için bir uzman yardımıyla iyileÅŸme yoluna girer. Terapide konuÅŸulacak konuları danışan, terapistiyle birlikte belirler. Belirlenen hedefler doÄŸrultusunda terapi ÅŸekillendirilir. Ä°laç tedavisi olmaksızın, terapist tarafından belirlenen terapi planı ile danışanla iÅŸbirliÄŸi içerisinde yürütülmektedir. Psikoterapist ile psikiyatristler zaman zaman beraber çalışırlar. Ama bir gerçek var ki kalıcı çözümler elde etmek için ilaç tedavisinin yanında da terapi, ana rolü oynamaktadır.

Terapi süreciyle kiÅŸiye anlık çözümler sunulmaz. Hedefler belirlenirken danışanın kalıcı çözümler elde edecek olması en temel hedeftir. Birlikte çalışılan hedefleri kiÅŸinin nasıl çözümleyeceÄŸini bulmak, onu hayatına adapte etmesi adım adım iÅŸlenmektedir.

Nasıl ki her insan farklıysa, yaÅŸanılan olaylara her bireyin verdiÄŸi tepki de farklıdır. O yüzden terapi kiÅŸi veya kiÅŸilere özel olarak psikoterapist tarafından formüle edilir.

Uygulanan birçok terapi çeÅŸitleri vardır. Bunlar danışanların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre belirlenmektedir. BaÅŸlıca terapi çeÅŸitleri; bireysel terapi, çocuk-ergen terapisi, aile-çift terapisi.

Terapi karşılıklı iletişim sürecidir.
bottom of page